Resum i posicionaments de la CUP al Ple del 14 de juliol (sous, horaris i comissió per la transparència)

Aquest són els posicionament de la CUP respecte els temes tractats en el darrer Ple municipal, on es va parlar dels sous i retribucions a regidors i partits, l’horari dels plens i la creació de l’anomenada Comissió per la transparència el bon govern.

1. Modificar l’hora d’inici de les sessions ordinàries del Ple municipal.

En el Ple del dia 2 de juliol el consistori va acordar establir la celebració de les sessions ordinàries del Ple municipal l’últim dijous de cada mes a les 20:00h, tal com s’ha anat fent els darrers anys. Tot i haver aprovat el punt, alguns grups municipals van demanar tornar a posar el tema sobre la taula i avançar l’hora d’inici a les 19:00h, amb l’argument que pel fet de ser 8 grups municipals els representats ara al consistori, cal més temps per a què pugui intervenir-hi tothom.

La CUP ja ens vam mostrar contraris a aquest canvi i vam proposar reduir el temps d’intervenció dels partits polítics, intentant ser més concisos i no esgotar sempre tot el temps d’intervenció. Aquesta mesura fou rebutjada per tots els grups municipals, i per aquest motiu han decidit tornar a debatre el tema al Ple i avançar l’hora a les 19h. El punt fou aprovat per 19 vots a favor (PSC, CiU, EUiA-ICV, Cs, Batega x Blanes, ERC i PP) i 2 en contra (CUP).

La CUP hem votat en contra perquè trobem una fal·làcia el fet que durant la campanya electoral tots hem estat parlant de participació ciutadana i ara, precisament, es decideix celebrar els plens a una hora poc factible per a la majoria de treballadors i treballadores. És cert que els plens es poden seguir des de casa, però per intervenir-hi cal ser-hi. A més a més, també creiem que el que cal és una modificació a fons del ROM per tal que els plens siguin menys farragosos, més accessibles a la gent i més útils per a la ciutadania. Hem votat en contra perquè creiem que allargar el ple per tal que els partits representats puguin intervenir el màxim de temps possible no és precisament participació ciutadana. Els blanencs i les blanenques han de seguir esperant fins les 12 de la nit per poder-hi. Però això ningú ho qüestiona.

transparència  blanes
2. Establir el règim de retribucions i indemnitzacions dels membres de la Corporació.

A l’anterior Ple municipal del 2 de juliol, la oposició va rebutjar, per excessiva, la proposta de l’equip de govern pel que fa a sous i retribucions a regidors i grups municipals. Al ple celebrat el passat dimarts es va debatre de nou el tema amb una nova proposta feta pel mateix equip de govern. Aquesta proposta es basava en reduccions minses de les retribucions a regidors, mantenia el sou de l’alcalde a 55.000 euros anuals i fixava el de la tinent d’alcalde a 42.500 euros anuals.

La CUP hem votat en contra de la proposta pels motius que ja vam votar-hi en contra el passat 2 de juliol, quan es va debatre el tema per primera vegada: les rebaixes respecte la proposta inicial són mínimes (pur teatre) i les retribucions segueixen estant al marge de la realitat de la vila a la que pretenem representar. Votem en contra perquè les indemnitzacions per assistència dels regidors, que poden arribar a cobrar un dineral sense tenir dedicació ni exclusiva ni parcial, és èticament inacceptable. En aquest sentit, la CUP vam presentar diverses propostes que anaven molt més enllà dels números presentats per l’equip de govern. Les propostes no van ser escoltades ni tingudes en consideració en cap moment per cap grup municipal, ni govern ni oposició.

La proposta presentada per PSC i CiU va rebre de nou els 9 vots favorables del govern PSC-CiU i del PP, les 2 abstencions d’ERC i els 10 vots contraris d’EUiA-ICV, Cs, Batega x Blanes i la CUP. El punt queda pendent per aprovar en una propera sessió plenària. Nosaltres seguirem fent propostes per rebaixar aquests números i adaptar-los a la realitat de Blanes.

ple blanes cup

3. Creació de la Comissió Especial de la Transparència i Bon Govern.

Tal com ja havia anunciat, l’equip de govern va posar sobre la taula la creació de la Comissió de transparència. La proposta consistia simplement en crear una comissió formada de manera exclusiva pels partits polítics amb representació al consistori.

La CUP vam demanar que al redactat de l’acord hi figuressin tots aquells aspectes que s’havien parlat a la primera Junta de Portaveus i que havien estat, precisament, proposta del mateix equip de govern: els objectius de la comissió, el compromís ferm amb l’obertura de la comissió a la ciutadania i la definició de la periodicitat. En aquest sentit, es va demanar màxima difusió, ja que, si no fos així, aquesta comissió no tindria cap sentit i podria acabar essent paper mullat.

Vam reiterar la demanda d’incorporar aquests aspectes (o el compromís de fer-ho) per tal de votar a favor d’una proposta que, si es treballa bé, creiem pot suposar un avanç important en termes de transparència i participació ciutadana. Malauradament, com que no vam obtenir cap resposta per part de l’equip de govern, la CUP va decidir abstenir-se en la votació. El punt fou aprovat per 19 vots a favor (PSC, CiU, EUiA-ICV, Cs, Batega x Blanes, ERC) i 2 abstencions (CUP).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s