Resum i posicionaments de la CUP al Ple del 30 de juliol (sous, AMI i altres)

Aquests són els posicionaments de la CUP respecte els temes tractats en el darrer Ple municipal, on es va parlar, per tercera vegada, dels sous i retribucions a regidors i partits i de l’adhesió de Blanes a l’Associació de Municipis per la Independència, entre d’altres temes.

1. Establir el règim de retribucions i indemnitzacions dels membres de la Corporació
En els dos anteriors Plens municipals (2 i 14 de juliol) la oposició va rebutjar les propostes de l’equip de govern pel que fa a sous i retribucions a regidors i grups municipals. Al ple celebrat el passat dijous es va debatre de nou el tema amb pràcticament la mateixa proposta sobre la taula. En aquesta ocasió la proposta ja havia rebut el vist-i-plau del grup municipal de Ciutadans, un suport que ni tan sols fou comunicat a la resta de grups municipals. Almenys en el cas de la CUP ens en vam assabentar a través de la premsa. De fet aquest punt ha arribat al Ple sense que ni tan sols es convoqués cap reunió amb les grups municipals per mirar de treballar conjuntament les propostes.

També es va posar sobre la taula una proposta treballada conjuntament per EUiA-ICV, ERC i Batega (tot i que els darrers pel que va semblar ja se’n van despenjar d’entrada). De nou una proposta que fou tractada a porta tancada i bilateralment entre aquests grups i l’equip de govern. La proposta, pel que sembla -ja que no hi hem tingut accés fons al mateix dia del Ple-, demanava una reducció lineal d’un 10% en totes les partides (amb un estalvi suposat d’uns 30.000 euros). L’equip de govern va desestimar la proposta.

Tampoc es van tenir en compte cap de les propostes que la CUP vam presentar en el seu moment en les reunions presencials amb tots els grups presents o fent-les públiques. Aquestes plantejaven reduccions anuals de poc més de 60.000 euros com a apunt de partida per començar a parlar i debatre conjuntament el tema. No foren escoltades per cap grup municipal, ni govern ni oposició.

La proposta que es va sotmetre a votació, pactada pel PSC-CiU i C’s, fixa un sou de 52.500 i 42.500 euros bruts anuals per les dues dedicacions exclusives de l’alcalde i la primera tinent d’alcalde, respectivament. Segons l’acord assolit l’equip de govern es compromet a augmentar pel pressupost 2016 la partida pressupostària dedicada a Serveis socials per un import de 60.000 euros respecte del pressupost del 2015. Pel que fa a la retribució per la resta de regidors i grups municipals la proposta no varia respecte la que ja es va rebutjar en l’anterior Ple (més detalls a https://goo.gl/YQEbmJ ). La proposta fou aprovada amb els vots favorables de PSC, CiU i C’s.

La CUP hem votat en contra de la proposta per ètica, per manca de voluntat de diàleg per part de tots els partits (la política de despatxos de sempre) i perquè aquestes retribucions segueixen estant al marge de la realitat de la ciutadania de Blanes. També vam qüestionar tant a l’equip de govern com a C’s que ara que cal aprovar els sous i retribucions resulta que si que és possible augmentar la partida del pressupost municipal destinada a serveis socials, quan de fet això ja s’hauria de fer perquè és una necessitat de primer ordre. En breu publicarem un quadre resum per fer aquests números més entenedors.

2 .Moció per l’adhesió de Blanes a l’Associació de Municipis per la Independèncià (AMI)
La moció demanava inicialment l’adhesió de Blanes a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). El redactat que es va sotmetre a debat i votació fou modificat. Així no es va debatre pròpiament l’adhesió a l’AMI mitjançant un acord de ple (fórmula fixada pels estatus de l’AMI, que demanen que les adhesions siguin per acords plenaris amb majoria absoluta) sinó que es va proposar celebrar una consulta popular per tal que sigui la ciutadania qui decideixi si Blanes ha d’adherir-se o no a l’AMI. Abans del debat de la moció una representant de Blanes per la Independència-ANC va intervenir per argumentar la necessitat de formar part de l’AMI.

La proposta que es va sotmetre a votació va comptar amb suport de tots els grups municipals, amb l’excepció el PP i C’s.

La CUP vam votar favorablement a la proposta perquè creiem que cal fer tots els passos per fer possible que Blanes formi part de l’AMI, i si ha de ser a través d’una consulta popular treballarem i exigirem que aquesta tingui totes les garanties democràtiques, apostem per la participació ciutadana. La CUP vam argumentar que L’AMI no es una simple medalla que ens pengem a la façana de l’ajuntament o un titular de premsa. Volem que Blanes formi part de l’AMI perquè entenem que els municipis han de jugar un paper clau en el procés d’independència de Catalunya, de ruptura amb l’estat espanyol, i per iniciar un procés constituent que ens permeti fer front als reptes socials i democràtics que tenim per davant i construir la república catalana.

3. Moció per demanar la modificació del preu públic per la prestació de serveis de celebració de matrimoni civil.
Es va debatre moció per demanar la modificació del preu públic per a la prestació de serveis de celebració de matrimoni civil, modificant les tarifes de les ordenances fiscals per facilitar-ne la seva celebració.

A dia d’avui tenim regulats per ordenança els següents costs: la celebració de matrimoni en espais municipals habilitats a 250,16 euros i la celebració de matrimoni a espais no municipals a 656,86. Entenem que la celebració de matrimoni fora de l espai municipal, no te cap cost addicional per aquest ajuntament, ja que és un acte que fa l alcalde o els regidors i regidores de forma voluntària i, en conseqüència, sense remuneració i entenem que així ha d’ésser

La moció,. En el seu redactat qüestiona que no s‘entén l’elevada diferència de tarifes entre l’ús d’espais i que té un efecte dissuasiu per aquelles persones que estiguin interessades en contraure matrimoni a Blanes.
La CUP vam votar a favor de la proposta i a més vam proposar començar a treballar amb la idea d’afegir criteris de tarificació social en tots aquests aspectes, qui més té més paga, per facilitar l’accés a tots els serveis i drets al total de la ciutadania independentment del seu poder adquisitiu.

4. Moció d’urgència per demanar que no es tanquin 12 llits de la planta de traumatologia
La CUP vam votar a favor. La moció fou presentada d’urgència pel grup municpal d’EUiA-ICV per demanar paralitzar el tancament dels 12 Ilits de la planta de traumatologia de l’HospitaI Comarcal de La Selva, mantenir el servei dels 9 Ilits d’hospitalització a domicili, reforçar el personal del servei d’urgêncies durant aquest estiu i finalment transmetre aquests acords a la direcció de la Corporació Sanitària Maresme La Selva i al comité d’empresa de la Corporació.

5. Precs i preguntes
En el torn de precs i preguntes la CUP vam demanar que s’expliqués l’estat en que es troba el tema de l’ampliació de la c-32 a tota la ciutadania i un compromís a l’equip de govern per tal que es faci pública tota la documentació relativa als plens municipals abans de cada sessió, per tal que la ciutadania hi tingui accés i pugui participar més activament de la política municipal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s