Resum i posicionaments de la CUP al Ple del 29 d’octubre

En aquest Ple es va donar un fet significatiu que, al nostre entendre, té una importància cabdal: per primera vegada la ciutadania organitzada va prendre la paraula per presentar i defensar directament les seves pròpies propostes davant el plenari, sense haver d’utilitzar els partits polítics com a intermediaris. Aquest és un pas essencial per democratitzar la gestió municipal i avançar cap a una nova manera d’entendre la relació entre l‘administració local i la ciutadania. Així, la plataforma “Aturem la C32” i la PAH de Blanes van poder defensar dues mocions. No va succeir el mateix amb la moció de l’AAVV de la Carretera de Lloret – La Pedrera, que no va ser admesa al debat plenari per manca de voluntat política i través de l’equip de govern de govern i de secretaria. Tot i així, aquesta associació va presentar la seva demanda en forma de pregunta al final del Ple.

Aquests són els posicionaments de la CUP respecte els principals temes tractats en el darrer Ple municipal. Podeu consultar els punts que es van incloure al Ple i que es van sotmetre a votació al web de l’Ajuntament.

resum ple blanes

Apart d’aquests punts es van incloure dues mocions d’urgència: una primera en nom de la PAH de Blanes, per exigir una nova llei reguladora del dret a l’habitatge per fer front a l’emergència habitacional; i una segona de l’associació de Famílies Acollidores de nen/es Sahrauís de Blanes, demanant ajuda d’emergència als camps de refugiats sahrauís per la catàstrofe humanitària després de les pluges torrencials d’aquest mes d’octubre. La CUP vam votar a favor d’ambdues, que foren aprovades per amplíssima majoria.

1. Aprovació inicial del projecte de modificació puntual de l’article 56 de la normativa urbanística del POUM, relatiu a la previsió de places d’aparcaments de les edificacions.

D’entrada, la CUP vam fer autocrítica, ja que aquesta proposta hagués estat necessari treballar-la més a fons, a tots nivells i amb tots els grups. Malauradament, els terminis en què es fa arribar la documentació no permeten aquest treball.

La CUP vam votar-hi en contra perquè creiem que aquesta modificació no està ben plantejada ja que posa al mateix sac realitats urbanes de Blanes que no tenen res a veure. Pensem que si es vol plantejar la necessitat de disposar d’aparcament lligat a l’habitatge, cal un debat de fons i que vagi estretament lligat al treball d’un Pla de mobilitat municipal que repensi quina volem que sigui la relació de l’urbanisme amb els vehicles i quin espai ha de tenir el ciutadà i quin el trànsit rodat. Creiem que la forma de reduir la presència del cotxe privat al municipi no és suprimir les places d’aparcament dins l’habitatge, sinó tenir alternatives de mobilitat municipal i territorial de qualitat i públiques.

La proposta fou aprova amb 17 vots favorables (PSC, CiU, EUiA-ICV, C’s, ERC, PP) i 4 en contra (CUP i Batega per Blanes).

2. Declaració de compatibilitat sol·licitada per part de funcionari d’aquest Ajuntament.

Aquest punt va quedar ajornat fins al proper Ple, ja que es va donar informació que els diferents partits no coneixíem.

3. Moció que presenten els grups municipals de la CUP i ICV-EUiA de Blanes de rebuig a la Llei de Seguretat Ciutadana.

La CUP vam presentar aquesta moció amb l’objectiu d’aprofundir en el debat i el posicionament que el consistori blanenc ja va adoptar fa un any, quan va aprovar una moció per oposar-se a l’avantprojecte d’aquesta llei. El punt quatre de la moció, que demanava que no es tramitessin multes basades en aquesta llei, va ser el centre del debat: diferents grups municipals van demanar-ne la seva retirada. La CUP no vam modificar el redactat per dos motius:

– Feia tres setmanes que tots els grups havien rebut la proposta per escrit i només CiU, Batega i EUiA-ICV (que es va afegir a la moció) van respondre. El dia del ple a darrera hora i just abans de votar, desprès de tres setmanes de silenci, C’s i ERC van demanar canvis de contingut.

– L’eliminació d’aquest punt, tal com la vam entendre en el moment del debat al Ple (exposat a corre cuita i sense possibilitat de treballar-ho bé per trobar acords), suposava que aquesta moció no tingués cap aplicació pràctica i quedés en un mer acord simbòlic, similar al de la moció que el Ple ja va aprovar fa un any. L’objectiu no era aquest, sinó que la proposta aprovada suposés un avenç real i palpable al carrer.

El punt fou rebutjat amb els 11 vots contraris de PSC, CiU, ERC i PP; l’abstenció de C’s (2) i els 8 vots favorables de la CUP, EUiA-ICV i Batega per Blanes.

4. Moció que presenta l’Associació Pinya de Rosa, recolzada pels grups municipals d’ICV-EUiA, ERC BxB, C’s, la CUP i PP, per a la celebració d’una consulta popular sobre el projecte de perllongament de la C-32 entre Blanes i Lloret.

La plataforma “Aturem la C32” va presentar aquesta moció. La CUP vam votar-hi a favor, reafirmant el nostre compromís amb la plataforma i reiterant que el posicionament de la CUP de cares a la consulta sobre la perllongació de la C32 serà un NO rotund al projecte.
La moció fou aprovada amb els vots favorables d’ICV-EUiA, C’s, ERC, BxB, CUP i PP; i les abstencions de l’equip de govern (PSC i CiU).

5. Moció que presenten els grups municipals d’ICV-EUiA, C’s i BxB per sol·licitar el canvi de titularitat de la Ctra. Gi-600 en el tram de la rotonda dels focs a la rotonda de Mas Cremat i per a la construcció de la rodona de la sortida de Ca l’Aguidó.

Aquest punt proposava donar sortida a una demanda història dels veïns i veïnes de Ca l’Aguidó. La CUP vam votar-hi a favor i vam demanar que les mocions que s’aproven al Ple tinguin un caràcter vinculant i que se’n faci un seguiment. De fet, aquesta proposta ja s’ha aprovat repetides vegades al consistori blanenc sense que s’hagi posat fil l’agulla per solucionar la problemàtica. Finalment, vam remarcar que el que cal és que la ciutadania pugui incidir en els pressupostos per respondre a les necessitats concretes de cada barri. La proposta fou aprovada per unanimitat.

7. Moció que presenta el grup municipal d’ICV-EUiA pel dret de tanteig i retracte sobre els habitatges fruits de desnonaments o objecte d’especulació a Blanes.

En aquest punt, la CUP ens vam abstenir. Tot i compartir el fons i la bona intenció de la proposta, vam considerar que cal avançar cap a solucions justes que no suposin cap més benefici pels responsables reals de l’estafa a gran escala que suposa l’especulació immobiliària. Vam manifestar també que temes com aquest, de gran calat i d’extrema importància, caldria treballar-los amb suficient temps i amb prou marge per enriquir les propostes. De fet, la proposta ens va arribar dos o tres dies abans de la celebració del Ple. La proposta fou aprovada per 9 vots a favor, 8 en contra i 4 abstencions.

8. Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes la CUP vam demanar a l’equip de govern el següent:
– Passat més de 100 dies de govern PSC-CiU, demanem a l’equip de govern que expliqui públicament a la ciutadania quin es el projecte per Blanes a tots nivells. Entenem que de moment hi ha un pacte però no pas un projecte clar i definit.
– En quin punt es troba la preparació de la consulta sobre l’adhesió de Blanes a l’AMI? Quins passos concrets s’han fet al respecte? En sol·licitem tota la informació.
– Quins passos s’han fet per donar compliment a la moció sobre l’acollida de refugiats que es va aprovar fa dos Plens?
– S’estan fent canvis en la web municipal? En quina mesura? Si és així, ens oferim a aportar idees i propostes.
– Sobre participació ciutadana, posem de manifest que en aquest Ple s’ha vetat des d’alcaldia i secretaria, per motius inacceptables, la presentació d’una moció de l’AAVV de la Crta. de Lloret – La Pedrera sobre la neteja de la riera del barri. Demanem a l’alcalde que posi dia i hora per modificar el ROM i posar les bases per garantir la participació ciutadana en els plens.
– Demanem concretar una data per celebrar l’audiència pública d’enguany sobre el pressupost municipal i fer un pas més enllà i engegar un procés amb el conjunt de la ciutadania de Blanes per posar els fonaments d’uns pressupostos participatius. Fem saber que hem preparat una proposta de treball que farem arribar a tots els grups, per treballar el que calgui, amb la intenció que es debati en el proper Ple.

11. Preguntes del públic assistent.

Al torn d’intervenció de la ciutadania es van plantejar temes referents a la mobilitat i el trànsit del carrer de la Salut i la queixa per la situació a la zona d’oci nocturn dels Pins. També va intervenir l’AAVV de la Crta de Lloret-La Pedrera, que va reclamar el compromís de tothom per donar una solució a la problemàtica de la riera, tot demanant-ne la neteja immediata i exposant la seva doble indignació: pel veto patit al Ple i per la manca de resposta dels partits polítics a la seva demanda, amb l’excepció de tres grups*.

*Només CUP, ERC i C’S van respondre a la demanda d’aquesta associació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s