Ja arriba la festa major!

Ja arriba la Festa Major de Blanes i cal que encarem el debat pendent sobre quin model de festa volem per al nostre poble. Un debat que hauria de versar sobre el paper del teixit associatiu local, el model econòmic, la participació ciutadana i la cohesió social a la nostra vila. Parlar de la Festa Major a Blanes és també parlar de focs artificials, de fira, d’espais i de violències masclistes.

A Blanes ens cal un debat sobre la Festa Major clar, honest i sobretot obert a la ciutadania. De fet, a Blanes ens en calen molts, de debats, en molts àmbits. Aquesta és una assignatura pendent, una situació que s’ha perpetuat al llarg de les successives legislatures i d’equips de govern municipals de tots colors. Cal abordar aquest debat sense complexes i sense limitacions. La Festa Major, en un municipi turístic com el nostre, pren unes connotacions especials que cal tenir en compte. És cert, els focs porten gent, molta gent. Però la Festa Major és molt més que això. Per exemple, és inevitable parlar del model d’oci, de la festa jove i de l’espai que històricament havia representat Sa Costa Barrakes i que ara podem trobar en l’Ensorra’t. Un projecte fruit del treball d’una sèrie de joves i d’entitats per dotar la Festa Major d’un espai d’oci jove, musical i alternatiu,  una reivindicació del jovent de la nostra vila. Durant uns anys Barrakes va esdevenir un model compartit de festa jove entre entitats i institucions, i dotava a les entitats que hi participaven de cert marge de maniobra. Malauradament, una progressiva i creixent intervenció institucional en aquest espai va limitar la sobirania dels col·lectius que hi participaven. Ara el jovent del Blanes s’ha organitzat amb l’Ensorra’t, un nou espai obert a tothom i que neix de nou de la voluntat dels joves de no perdre aquests espais d’oci tant necessaris en l’àmbit d’una festa com és la Festa Major.

La Festa Major és un espai que també ha de vetllar pels veïns i veïnes. Si bé és cert, i així cal reconèixer-ho, que els darrers anys s’ha diversificat el ventall d’activitats que s’hi desenvolupen, ens cal encarar un debat participatiu per definir un model clar de Festa Major, en el qual les entitats i la ciutadania hi juguin un paper central, en el que el carrer sigui l’expressió de la personalitat de la nostra vila, i en el que tothom en sigui partícip. Cal que ens plantegem si potser hem tendit a una excessiva centralització de la Festa Major en determinats espais al centre de la vila. I, sobretot, si potser estem perdent l’oportunitat de cohesionar la vila, el territori i la ciutadania a través de  la festa.

Finalment, tot i que celebrem que enguany s’hagi treballat en la proposta de protocol contra les violències masclistes, recordem que és entre totes i tots que hem de vetllar per què els espais d’oci siguin espais lliures d’assetjament i d’agressions. Perquè aquesta és la festa de tothom, on tothom hi té cabuda. I l‘hem de construir entre totes i tots.

Anuncis

3 pensaments sobre “Ja arriba la festa major!

 1. El poder institucional local representa als poders econòmics del poble, no al poble, amb l’excusa del capitalisme de que si es crea riquesa tothom se’n beneficia… uns pocs molts beneficis i uns molts molta explotació laboral, és això el que passa i també molts i moltes que hem de patir tots els inconvenients de la massa turística i gaudir de pocs beneficis. Tots els inconvenients per poques avantatges. Contaminació de tot tipus, abusos de tot tipus, danys al territori, a la natura, a les persones que no volen o poden participar d’aquestes activitats… si, cal un debat darrera l’altre, però ¿quines són les conseqüències dels debats mal plantejats i emmarcats? doncs que sembli que les coses canvien per no canviar res. El Poder sempre procurarà capitalitzar, manipular i controlar els debats i els seus efectes, o sigui, fins que la majoria de la ciutadania, no estiguem en condicions de controlar els debats i els seus resultats pràctics, abans de fer debats estèrils i desmobilitzadors per perduts, preparem-nos, organitzem-nos per dur a bon terme uns debats amb garanties. Volem debats reals, no simulacres. Relacions de poders i les seves correlacions, això és NOMÉS el que compta, el demés és auto enganyar-nos de que podrem decidir, decidir?, en el millor dels casos, només influir perquè les decisions del poder real hagin de ser més dissimulades, si, però el que dèiem, de canvis reals, quins? quants?…

  M'agrada

 2. Molt bonic i políticament correcte això dels debats, però l’únic que importa a l’hora d’encarar efectivament les accions polítiques, són les correlacions de forces. Per mi el que cal no són debats estèrils, desgastadors i rentadors de cara del poder, que després del debat i les conclusions i… tot el que vulgueu, farà el que li interessa al poder al que representa, poders fàctics. Per mi el que cal és anar capgirant les correlacions de forces i que aquestes un cop siguin majoria de transformació real, apliquin les seves polítiques. Així de senzill i així de difícil, però per mi és el que hi ha i més en una cultura i mentalitat política com la d’aquests territoris del sud d’Europa… bla-bla-bla, un copet a l’espatlla i a fotre’ns… i contents i enganyats, i d’altres fastiguejats i emprenyats, i d’altres, llestos ells, que s’han infiltrat en el discurs del debat i n’han tret profit en benefici només propi. “El dimoni en sap més per vell que per dimoni”

  El dimoni Valentí.

  M'agrada

 3. Opino que ens hem de deixar de debats perduts. Per què us penseu que no en fan? doncs perquè no els hi calen, en tenen prou amb passar el rodet aplanador… Anem a enfortir-nos que és el que ens cal… com? repeteixo, campanyes divulgatives de mobilització, conscienciació, agitació. Enfortir xarxa d’organització amb tots els efectius possibles, propis i afins…etc. Diners al carrer és un clar exemple del que ens permet créixer, però segurament cal augmentar i potenciar-ho amb més campanyes. Vinga som-hi!

  Una abraçada, Valentí,

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s