COMUNICAT EPIDÈMIA CORONAVIRUS

COMUNICAT CUP BLANES

 Aquesta crisi no la tornarem a pagar les de sempre

Ara que ens trobem en l’inici de les fases de desescalada, la crisi del COVID ha posat de manifest un cop més les mancances i els perills de viure sota el sistema capitalista. La privatització de serveis essencials i l’apropiació i explotació de recursos naturals sota l’òptica del benefici econòmic són només algunes de les causes que han provocat que als Països Catalans haguem hagut d’afrontar aquesta crisi amb pitjors condicions.

L’estat d’alarma ha suposat una major vulneració de drets, pèrdua de sobirania i capacitat de gestió en la crisi sanitària. Sense oblidar que l’onada privatitzadora que hem patit les últimes decades ha debilitat la nostra capacitat de garantir el benestar a la majoria de la població. L’estat ha aprofitat per intensificar el control sobre la ciutadania mitjançant un augment de la presència militar i policial amb l’aplicació de la llei mordassa. Volem mantenir els nostres carrers lliures de presència militar i d’abusos policials. Mentrestant, a Blanes veiem com els grups municipals que composen el plenari són incapaços d’arribar a acords i l’activitat política i d’actuació contra la crisi, es troben pràcticament aturades. 

És per això que ara reclamem polítiques actives per tal de garantir els nostres drets, el treball, la solidaritat i el dret a una vida digna. Moltes de les propostes ja van ser dutes al plenari, amb acceptació per la majoria de grups anteriorment. No volem que ningú es quedi enrere, no volem pagar les de sempre.

Els canvis que ha generat aquesta situació no poden ser excusa. Ara més que mai és indispensable que la població rebi de forma clara i transparent l’horitzó amb el que treballa el consistori. De la mateixa manera que l’Ajuntament demana a l’Estat saber com haurà de gestionar el servei de salvament a les platges de Blanes, la ciutadania i el teixit productiu vol i necessita saber com podran començar la temporada, accedir a algun ajut o directament si podran tornar obrir la persiana del negoci. Tanmateix, volem aprofitar per potenciar i primar el cooperativisme, permetent crear cooperatives sense dificultat burocràtica i plantejar la seva introducció en el comerç local.

Al passat ple escoltàvem astorats com l’equip de govern disposa de 32 propostes que estan treballant però tant l’oposició, nosaltres com a grup polític i la ciutadania desconeixia. El suport a l’economia local i a les famílies i especialment als sectors més vulnerables ha de ser la prioritat. Valorem positivament els projectes engegats per l’equip de govern i les propostes que preveuen portar a terme però ni s’estan materialitzant ni disposen en aquest moment de finançament. Les nostres propostes segueixen sent vinculades a la distribució social  més justa. En definitiva es resumeix en: qui més té, més paga.

Moltes persones es troben en aquest moment desconcertades i sense recursos davant situacions d’acomiadaments verbals, ERTES, pròrrogues de subvencions i comunicació amb les diferents administracions. Als ja típics problemes s’afegeix ara la necessitat de fer tramitacions via internet, amb la qual cosa la bretxa digital  fa més profunda encara la precarietat comunicativa, especialment entre els sectors més vulnerables, com ara persones d’origen migrant. Aquesta situació és una porta oberta a possibles fraus i abusos.

D’altra banda, per a moltes joves blanenques membres de la comunitat LGBTIQ+, tornar a casa durant el confinament ha suposat veure’s obligades a viure un context que qüestiona la seva identitat o a tornar a entrar dins l’armari.

També cal recordar l’augment exponencial de trucades i missatges que ha rebut el servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere durant aquest confinament. No podem tolerar cap tipus d’agressió verbal, física o psicològica cap a les dones.

De la mateixa manera, entenem que informar de  l’administració dels sous i dietes  dels nostres càrrecs públics ha de ser un exercici de transparència, de rendició de comptes al poble que és qui paga amb els seus impostos aquestes remuneracions. I entenem que aquesta informació ha de ser suficient, oberta, i sotmesa al judici i l’opinió populars. En cap moment ha de servir per l’exhibicionisme autocomplaent o l’aliment del clientelisme.

I així ho hem demostrat al llarg de la legislatura passada en la qual vam tenir dues regidores, ja sigui amb el programa “Diners al Carrer” de subvenció de projectes a entitats locals durant tres anys; el suport en diverses ocasions a la Xarxa Solidària amb les persones migrades i refugiades; o més recentment, a iniciatives com el Rebost Solidari endegat per Blanes Solidari.

Des de l’assemblea local de la CUP volem ser partícips de les decisions que es prenguin a l’Ajuntament de Blanes. D’aquesta manera, volem oferir-nos al consistori per poder dur a terme algunes de les següents propostes amb la finalitat que es materialitzin amb la major agilitat possible:

TRANSPARÈNCIA

 1. Habilitar un canal d’informació a temps real per rebre notificacions ràpides i efectives, així com avisos de forma permanent, utilitzant eines com pot ser el Telegram.
 2. El negociat de l’ampliació del pressupost per tal de fer front a les mesures per a la reactivació econòmica ha de ser públic (representa un sobreendeutament que necessita ser comprès i informat).
 3. Convocar amb la màxima celeritat taules per sectors de la població. Per la presentació, debat i  propostes d’execució de les mesures a aplicar en l’àmbit econòmic i social.

ECONOMIA 

 1. Oficina per l’atenció a la ciutadania, autònoms i empreses damnificades  per la crisi COVID-19. Cal que faciliti informació dels ajuts i acompanyament del procés.
 2. Reforç dels programes del SOC.
 3. Sol·licitud urgent per aspirar a nous plans locals d’ocupació per a la contractació de veïns i veïnes en situació vulnerables.  
 4. Sol·licitar les ajudes promogudes per la Generalitat per ciutats menors de 50.000 persones.
 5. Presentar el projecte de reactivació social i econòmica de forma inmediata per tal de poder consensuar amb els actors polítics, per posteriorment traslladar a la taules per sectors.
 6. Revisió de les ordenances fiscals per adaptar-les a la nova situació. Aclarir les exempcions, temporalitat, terminis i fer-los  públics de forma clara.
 7. Campanya important de conscienciació i potenciació del comerç i dels productes locals.
 8. Creació d’horts urbans de gestió comunitària. 

HABITATGE

 1. Posar en valor la taula d’habitatge davant l’emergència social que vivim. S’ha de reunir de forma inmediata, fer el seguiment  i cercar solucions.
 2. Estudi de l’existència d’habitatges a Blanes de titularitat de la SAREB per poder ampliar i/o augmentar el parc d’habitatge social. La SAREB ha manifestat avenir-se  a negociar amb els ajuntaments per tal de desfer-se de pisos, ho hem d’aprofitar.
 3. Recolzem la proposta de rebaixar l’IBI com incentitu als propietaris per rebaixar els lloguers  durant aquest període, pero entenem que aquest impost és el que més marge d’actuació dóna i creiem que es poden aplicar altres deduccions i ajuts que ens agradaria debatre amb l’equip de govern. 

SOCIETAT

 1. Garantir l’accés gratuït als infants al lleure i l’esport en franges horàries no lectives, així com poden ser reflectir-se en els casals d’estiu o activitats extraescolars, mentre duri el període lectiu excepcional.
 2. Ajudar econòmicament a les xarxes de suport locals, bé sigui les que tracten amb les persones migrades i refugiades com a les que gestionen els bancs d’aliments, garantint-ne la independència institucional i la seva autogestió.
 3. Cal facilitar l’accés a internet a tota la ciutadania mitjançant alguna fórmula que minimitzi els possibles efectes adversos que l’impacte de la contaminació electromagnètica pugui tenir sobre la salut de les blanenques.
 4. Impulsar una campanya a nivell local per tal que els homes es responsabilitzin de les tasques de cures i de la feina de casa. 
 5. Reforçar les xarxes de suport existents i augmentar els recursos destinats a dones en situació de violència de gènere, juntament amb una de paral·lela que mostri la sensibilització vers aquesta problemàtica.
 6. Reforçar la xarxa comunitària de suport per als membres de la comunitat LGBTIQ+.
 7. Arbitrar mesures per tal de facilitar l’assistència i assessorament legal especialment en els àmbits laborals i d’habitatge, mitjançant un equip legal o convenis amb els despatxos d’advocats de Blanes.

CULTURA

 1. Elaboració d’un pla de suport als artistes locals, permetent la música en directe als locals d’oci, permetent l’utilització d’espais municipals per exposicions de mostres artístiques, plàstiques, així com facilitar espais per que les artistes puguin oferir les seves creacions (sales de dansa, de balls populars, d’exposicions de pintura i altres arts plàstiques…).
 2. Proposar diferents plataformes de despesa pública com concuros i/o exposicions col.lectives, teixint xarxes d’experimentació i expressió artística, garantint l’accés universal a la cultura.
 3. Incloure el jovent en totes aquestes actuacions, aprofitant espais i involucrant-los en l’entramat cultural local.

SOUS DE LES REGIDORIES

 1. Mostrar una consonància amb el nivell de vida i l’afectació econòmica de la ciutadania de Blanes, exercint una rebaixa salarial. Com a mínim, durant aquest període d’asfíxia econòmica.
 2. Retornar a la ciutadania (entitats i organitzacions socials  i/o persones individuals) aquesta diferència monetària positiva.
 3. Sotmetre aquestes mesures a l’escrutini públic.

REMUNICIPALITZACIÓ DE SERVEIS

 1. Dotar de contingut i finalitat l’empresa municipal de Blanes Medi Ambient.
 2. Desenvolupar un pla de treball per fer efectiva la remunicipalització de serveis bàsics:
  • Renegociació de preus i costos compartits d’Aigües de Blanes. La part privada ha de ser solidària, assumint pèrdues en aquest període amb la resta de la ciutadania.
  • Contactar amb NORA per tal que la disminució de la brossa comercial permeti subvencionar part de les factures per serveis no prestats als establiments.
  • Estudiar la viabilitat de la rebaixa d’impostos vinculats amb els serveis de les defuncions.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s