Què hem fet

Què hem fet dins de l’Ajuntament …

1.- Per què no vàrem entrar al govern?

Un equip de govern ha de tenir i fer públic el seu projecte de poble. L’equip de govern no va ser capaç de presentar-nos cap projecte.

No vàrem voler avalar ni formar part dels projectes continuistes que sempre han governat Blanes perquè el nostre objectiu era un canvi profund i real que era incompatible amb l’entrada al govern.

Per nosaltres resulta trascendental la participació com  una manera de governar i d’exercir la política per part del poble.

Vàrem apostar per treballar en  positiu des de l’oposició i teixir totes les complicitats necessàries per transformar Blanes.

2.-Relleu a les regidories

A mitja legislatura vàrem canviar les persones que ocupaven el càrrec de regidores a l’Ajuntament per realçar la importància de l’Assemblea per sobre de les persones que temporalment tenen aquesta responsabilitat. D’aquesta manera en Jaume Pujadas i la Clara Castrillo varen ser substituïdes per en Joan Rota i la Laia Buixeda respectivament.

3.- Un ajuntament sense privilegis!

Vàrem renunciar a la insígnia xapada en or de l’Ajuntament i a les places de l’aparcament SABA que s’atorguen els càrrecs electes.

Vàrem renunciar a les reproduccions de la Font Gòtica com a regal per la sortida dels regidors pel cost innecessari que suposa.

Vàrem proposar reduir les retribucions que reben els càrrecs electes i grups municipals que comportaven uns 60.000 euros d’estalvi anuals. Proposta rebutjada per tots els partits del consistori.

4.- Un ajuntament més transparent!

Hem aconseguit que es publiqui a la web municipal:

-Tota la informació que es discuteix als plens municipals (actes de treball). Fins ara, aquesta informació només es trobava a disposició dels partits amb representació al consistori.

-Les retribucions mensuals que perceben tots els càrrecs electes, en concepte d’assistència a reunions de treball, a les juntes de govern local i als plens.

-Informació sobre les societats Blanes Medi Ambient i Aigües Blanes.

Som acusació particular a la querella presentada contra el Sr. Narcís Piferrer, conseller delegat d’Aigües Blanes, investigat també per un jutjat de Girona per la  seva gestió al capdavant d’Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa).

5.- Cap al pressupost participatiu!

Vàrem presentar una moció que va ser aprovada per àmplia majoria i que havia de servir de llavor per avançar cap a la consecució d’uns pressupostos plenament participatius que havien de ser ratificats en consulta popular.

Finalment només es va executar un pressupost participat ( que no participatiu) l’any 2016 on es van destinar 300.000 euros a inversions per a barris. A més s’ha fet amb opacitat, sense criteris clars sense cap mena d’intenció de donar continuïtat al projecte.

S’ha incomplert la proposta d’elaboració del reglament del pressupost participatiu.

S’ha incomplert la proposta que l’any 2019 Blanes tingués el primer pressupost plenament participatiu on la ciutadania pogués decidir la totalitat de les partides del pressupost i aquest fots ratificat en una consulta popular.

6.- Un ajuntament més participatiu !

Hem exigit el compliment dels acords de ple que obligaven a convocar audiències públiques davant temes d’interès general, com ara: l’aprovació dels pressupostos i les ordenances fiscals, i per a canvis en el planejament.

Hem presentat propostes pel nou POUM i una moció exigint un procés participatiu per definir model de poble

Hem demanat a l’equip de govern impulsar i explorar noves formules de govern més plurals i participatives. Impulsant que el treball institucional s’executés a través de comissions temàtiques, obertes a la participació de tots els grups del consistori per materialitzar acords amplis i transversals amb sessions obertes a la ciutadania. Aquesta proposta tampoc fou benvinguda.

Hem demanat que les taules, consells i comissions municipals (Taula pel dret a l’habitatge, Consell Escolar Municipal, CCSCS, etc) siguin realment participatives, dinàmiques i instruments de coordinació. De moment no hem aconseguit, encara, revertit aquesta situació. Hi seguim treballant.

7.- Un nou ROM (reglament orgànic municipal)

Vàrem formular propostes per tal que el funcionament dels plens municipals fos més participatiu i més proper a la ciutadania:

-La ciutadania tingués els mateixos drets d’exposició i rèplica que els regidors durant el ple.
– Les persones a títol individual poguessin presentar propostes al ple que vinguin avalades amb una recollida de signatures.
-Optimitzar intervencions representants per afavorir participació popular.
– Invertir l’ordre del ple. Primer les intervencions de la ciutadania.
– Dret a assistir a comissions informatives i juntes de portaveus en temes d’interès.
– Simplificar el redactat de la normativa

Totes aquests propostes foren rebutjades per l’equip de govern.

8.- Un ajuntament amb amb una fiscalitat justa, ambientalment sostenible i solidària

Hem fet propostes de modificació de les ordenances fiscals basades en la tarificació social:

-Propostes centrades amb la modificació de l’IBI amb l’objectiu de bonificar les rendes més baixes, incentivar el lloguer social i el consum energètic amb criteris de sostenibilitat.

-Incrementar al percentatge màxim al propietaris dels locals industrials amb un valor cadastral més alt.

-Gravar els béns de l’església no destinats a culte i que estan destinats a activitats econòmiques

Gràcies a la insistència aquest legislatura hi ha hagut els primers moviments per fer fiscalitat progressiva amb les escoles bressol. Cal seguir apretant fins aconseguir que qui té més tb pgui més.

9.-Pressupost municipal

No hem reconegut el deute de més de 16 milions d’euros de la Ciutat Esportiva.
Hem reclamat l’increment de la partida dels pressupost participats.

Hem demanat l’activació de la comissió de redacció del reglament plenament participatiu.

Hem demanat increment a la partida corresponent a cooperació i violència de gènere

10.-Per un Ajuntament més just, social i solidari

Hem donat suport i portat al terreny institucional les problemàtiques, reivindicacions, iniciatives i mobilitzacions, com ara:

-Dret a l’habitatge de la PAH i de la PAHC
-Projectes de cooperació internacionalista
-Accions de la Selva es Mou i la ILP d’educació

Hem participat de manera crítica en diverses taules municipals com ara:

-Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social
-Taula pel Dret a l’Habitatge
-Consell Escolar Municipal

Hem gestionat i acompanyat problemàtiques laborals, d’habitatge, immigració…

Vàrem ser els impulsors de convocar un ple extraordinari a l’agost del 2016 extraordinari sobre habitatge, pobresa energètica, educació i migració així com unes taules de debat obertes a la ciutadania.

Hem impulsat i participat en la presentació de mocions com la moció en rebuig de la Llei Mordassa; per acollir persones refugiades i  incorporar l’asil als plans d’acollida; arrelament favorable a les persones migrades sense regularitzar;  en suport a la continuïtat de l’empresa NYLSTAR i en solidaritat amb els seus treballadors i treballadores demanant accions al seu abast i a actuar amb contundència, des de tots els àmbits competencials pertinents, en el cas que l’empresa vulneri els drets dels treballadors i no replantegi el model de gestió actual, etc.

Hem manifestat en nostre suport al tancament pels drets de les persones migrades a l’església Santa Maria i participem activament.

Hem participat activament i de manera molt crítica de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge i la Pobresa Energètica (TLDH-PE):

-Hem demanat que la TLDH-PE sigui molt més que un punt d’informació i ha de ser una eina eficaç de treball amb la participació de col·lectius, institucions i la ciutadania.
-Hem demanat reunions mensuals en horaris que es pugui facilitar la màxima assistència possible.
-Hem reclamat l’elaboració d’un nou Pla d’habitatge per mitjà d’un procés obert i participatiu.
-Hem reclamat municipalitzar la borsa d’habitatge.

11.- Per un ajuntament compromés contra les agressions sexistes!

Vàrem demanar l’elaboració d’un protocol contra les agressions sexistes a la festa major de Blanes, l’Ensorrat, zones d’oci i grans esdeveniments festius a la ciutat i que aquest fos treballat de manera conjunta amb les entitats.

Vàrem demanar que l’Ajuntament es personés com acusació popular en el procés penal seguit en l’assassinat masclista del passat abril del 2018.

12- Un ajuntament compromés amb la república catalana!
Hem defensat i presentat al ple les següents mocions:
-En defensa de la democràcia i la llibertat d’expressió i de condemna de la repressió policial viscuda l’1 d’octubre del 2017.

-De suport dels càrrecs electes que pateixen persecució política.
-De rebuig als requeriments enviats per ordre de l’Audiència Nacionals als ajuntaments catalans.
-En defensa de que el Ple està sotmès únicament a la voluntat del poble.
-Per a reclamar la recuperació de lleis suspeses o anul·lades per afrontar l’emergència social.
-Per a declarar la vila com a republicana i antimonàrquica.

Vàrem presentar una moció per a demanar que es pengés a la façana de l’Ajuntament una pancarta en suport dels presos polítics després que no s’hagués respectat l’acord del grups municipals.

13.- Un ajuntament que respecti el nostre territori!

Hem donat suport a les diferents mocions que s’han presentat en contra del perllongament de la C-32 per protegir el bosc del Vilar com a patrimoni.

Vàrem defensar i exigir a l’equip de govern la convocatòria d’una consulta popular amb les màximes garanties d’informació i transparència.

Hem defensat un canvi del model turístic i de territori.

Hem denunciat l’abús continu i despietat d’alguns càmpings contra l’espai natural del Delta de la Tordera. Hem votat en contra de la seva legalització.

Hem defensat un nou model energètic sostenible caracteritzat per l’estalvi i l’eficiència culminant la proposta sobre el PAES.

Hem posat de manifest les contradiccions d’aquells que han contribuït i facilitat la destrucció urbanística de la Costa Brava i que ara demanen que es declari “Reserva de la Biosfera”

14.- Un poble per viure-hi!

Hem presentat propostes pel nou POUM i una moció exigint un procés participatiu per definir model de poble. Una proposta rebutjada per àmplia majoria i pel propi govern.

Hem deunciat qualsevol proposta que únicament defensi models continuistes basats en el creixement expansiu i desmesurat.

Hem proposat a través d’una moció obrir un procés participatiu per encetar aquest debat al poble.

15.- Hem impulsat el projecte “Diners al Carrer” una iniciativa que ha repartit 13.000 euros a projectes solidaris, culturals i ecologistes a Blanes.

“Diners al carrer” és una iniciativa que pretén retornar al carrer part dels ingressos que percep la CUP de Blanes per part l’Ajuntament al tenir grup municipal i dos càrrecs electes.

L’Assemblea local de la CUP ha repartit durant les tres edicions que s’han convocat fins al moment fins a 13.000 euros a projectes solidaris, culturals i ecologistes a Blanes.

En aquestes 3 edicions hem col·laborat econòmicament en 17 projectes que ens han presentat les entitats.

En la darrera edició s’ha ajudat econòmicament al següents projectes:

-Furgoneta solidària de SOSTRE I DIGNITAT
-Estudi de l’estat de salut de les nacres situades a la punta de Santa Anna, de l’entitat S’AGULLA.
-Creació d’una colònia de gats controlada de l’entitat SA GATONERA.
-Consolidació del taller de musicoteràpia de l’entitat ACAPBLANES.
-Dansa i cultura popular a les escoles, de l’entitat ESBART JOAQUIM RUYRA.
-Renovació d’instruments musicals de la COLLA GEGANTERA.
-Projecte de cooperació per a facilitar l’accés als centres educatius de l’Índia a través de la compra de bicicletes de la FUNDACIÓ VIVENTE FERRER BLANES.

I tot això ho estem aconseguint amb una gran assemblea i amb només dues regidores, imagina’t el que podem fer si som més fortes! Vine i participa! I el 26-M, vota CUP!

 

 

Fins al maig del 2015…

L’any 2011 la CUP vam concórrer a les eleccions municipals a Blanes per primera vegada amb l’objectiu de consolidar a la vila el projecte polític de l’esquerra independentista i bastir un espai de treball que tingués una pota al carrer i una altra dins l’Ajuntament.

La CUP va obtenir 622 vots i es va quedar a les portes de tenir representació al consistori blanenc. Tot i així, vam creure que calia seguir impulsant un projecte per canviar Blanes i que calia fer-ho esdevenint un contrapoder des de fora el consistori, sense renunciar a fer política institucional malgrat no tenir representació.

D’aquesta manera hem treballat molts aspectes que afecten a la vida social de Blanes des de fora i hem presentat moltes propostes al Ple municipal. Ara és l’hora de seguir-ho fent: des de dins i des de fora.

Pla Director de Participació Ciutadana

La CUP va ser l’impulsora d’una moció en la qual es demanava l’elaboració  d’un Pla Director de Participació Ciutadana com a eina per engegar definitivament una democràcia participativa a Blanes.

La creació d’aquesta nova eina anava adreçada  directament als ciutadans i les associacions de Blanes, que en són en realitat els usuaris i destinataris finals. Així doncs, la implicació de les entitats havia de ser clau per elaborar i revisar de manera efectiva el marc normatiu de participació ciutadana a la nostra vila.

Aquesta moció finalment va aprovar-se al Ple de Blanes però, malauradament, un any després de l’aprovació de la moció, i malgrat la gran expectació que va aixecar la presentació del projecte al poble, l’equip de govern va arraconar el Pla Director de Participació Ciutadana al·legant problemes econòmics per afrontar el suport tècnic i el material necessari per garantir la viabilitat del pla.

No obstant això, no hem parat de reclamar la necessitat de reprendre el Pla Director de Participació Ciutadana.

Modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM)

La CUP va ser l’impulsora d’una moció que demanava modificar el ROM per permetre que les entitats i els ciutadans poguessin participar activament dels Plens municipals, ja fos formulant preguntes per escrit o presentant propostes per tal que aquestes fossin debatudes i votades pel consistori amb els mateixos drets d’exposició i rèplica que qualsevol grup municipal.

El Ple va negar el dret a rèplica de les entitats, però es van aprovar parcialment les modificacions proposades i es va aconseguir que, a hores d’ara, els ciutadans i les entitats puguin fer preguntes sobre qualsevol aspecte local, encara que no s’hagi tractat durant la sessió plenària, sempre i quan s’hagi presentat la pregunta per escrit com a mínim 24 hores abans.

Així mateix, arran de la modificació del ROM, les entitats blanenques poden presentar propostes directament al Ple per tal que puguin ser discutides i debatudes pels representants polítics. A més a més, és el representant de l’entitat qui pot presentar la proposta. Malauradament, però, el fet que no s’aprovés el dret a rèplica impossibilita el debat obert i transparent entre la ciutadania i els regidors.

Per últim, cal destacar també que es va aprovar el punt que obria la porta a les entitats a manifestar-se als Plens municipals sobre aquells temes que figurin en l’ordre del dia i en els quals es vegin implicades o tinguin alguna relació amb el seu àmbit d’acció.

Primera audiència pública sobre el pressupost i les taxes municipals

La CUP va presentar un escrit on demanava a l’equip de govern que convoqués una Audiència Pública sobre els pressupostos de l’Ajuntament per a l’any 2015.  Així mateix, va iniciar una campanya de pressió i recollida de suports al carrer, sota el pretext que el pressupost i les ordenances fiscals són un tema primordial que afecta de manera directa els veïns i veïnes del municipi i el teixit associatiu, motiu pel qual és necessari implicar el conjunt de la ciutadania en aquest debat.

L’Audiència Pública és un espai de participació ciutadana que té per objectiu que els ciutadans i les entitats del municipi puguin rebre de manera directa per part del govern municipal informació sobre temes i actuacions municipals d’interès general i, al mateix temps, intervenir i fer suggeriments a l’equip de govern per tal que es puguin tenir en compte.

L’escrit de la CUP es va aprovar per Ple i, finalment, es va celebrar la primera Audiència Pública de Blanes.

Ordenança de residus

Vam presentar al·legacions a l’ordenança que el Ple de Blanes havia aprovat inicialment.

En aquestes al·legacions, vam posar de manifest que l’ordenança regulava excessivament les obligacions de la ciutadania en l’apartat de neteja de la via pública, fins al punt de delegar la neteja de voreres als propietaris o inquilins d’immobles. En canvi, les obligacions per part de l’Ajuntament, com podrien ser els plecs de clàusules a complir en neteja viària, jardins o platges, no es veien reflectides enlloc.

Així mateix es va posar de manifest que aquesta ordenança emmascarava una ordenança de civisme encoberta, fins al punt que arribava a sol·licitar una fiança a les entitats per poder realitzar activitats i contemplava multes pecuniàries per incompliment de les obligacions de neteja.

També vam posar de manifest que l’ordenança havia de tenir la sensibilització ambiental de la població com a punt de referència, ja que a al text només s’hi dibuixava una voluntat coercitiva.

Les al·legacions van ser parcialment admeses i es va modificar l’ordenança.

Ordenança activitat econòmica i de foment d’activitats d’interès públic

Vam presentar al·legacions a l’ordenança que el Ple de Blanes havia aprovat  inicialment.

Les al·legacions presentades pretenien corregir l’excés de les activitats hoteleres, especialment per a aquells establiments de 3 o més estrelles, la qual cosa suposava deixar en un segon terme el petit comerç. També vam pretendre fomentar totes aquells projectes basats en la utilització de les cooperatives i altres formes organitzatives d’economia social, a més a més d’incloure un barem d’otorgació dels ajuts basats en la tarificació social.

Presència en les diferents lluites locals, socials i nacionals

Moviments i protestes contra les retallades a la sanitat pública, ILP d’Educació, plataforma Aturem la C-32, consulta popular per la independència de Catalunya, mobilitzacions pel referèndum del passat 9-N…

Presència en els moviments socials i participació al Casal La Cooperativa, l’Ateneu Sa Fere Ferotge, La Xarxa de Lluita pels Drets Socials de Blanes i Blanes Participatiu.

assemblea cupblanes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s